Koláč s hruškami

Koláč s hruškami

INGREDIENCIE
CESTO:

250 g hladká múka
1 ČL soľ
150 g maslo
2 PL smotana na šľahanie
1 PL med
1 ks vaječný žĺtok
5 PL voda
PLNKA:
6 ks hruška
150 g maliny
2 PL vanilkový cukor
30 g hladká múka
1/2 ČL mletá škorica
1/4 ČL soľ
60 g vlašské orechy
20 g maslo
3 PL med
práškový cukor na ozdobenie

POSTUP:

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, nakrájané maslo a med. Pridáme 4 až 5 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej doske ho vyformujeme do bochníka, prekrojíme na polovice, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút odležať do chladničky.
Medzitým ošúpeme a na štvrtky nakrájame hrušky, odstránime jadierka a nakrájame na plátky. Maliny odstopkujeme, opláchneme a osušíme na papierovej utierke.
V miske zmiešame vanilkový cukor, múku, škoricu a soľ. Pridáme hrušky, maliny, nasekané orechy, premiešame a odložíme.
V inej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie so žĺtkom a tiež odložíme.
Obidve polovice cesta rozvaľkáme na plát tenký asi 5 mm, o niečo väčší, než je forma na pečenie. Jednou časťou vyložíme dno a boky formy, prečnievajúce cesto zrežeme. Rovnomerne naň nanesieme ovocnú zmes, posypeme nadrobno nakrájaným maslom, pokvapkáme medom a prekryjeme druhou časťou cesta. Okraje koláča dobre zatlačíme, vrch popicháme vidličkou a potrieme smotanovou zmesou. Vložíme do rúry a dozlatista pečieme asi 60 minút. Podľa potreby prikryjeme fóliou.
Hotový koláč posypeme práškovým cukrom, nakrájame na úhladné štvrtky a podávame.

Poslať správu predajcovi


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *