Bylinky v prírode

Kostihoj lekársky

Úžitok : urýchľuje regeneráciu tkanív, slizníc a napomáha hojeniu zlomenín kostí. Obsahuje látky potrebné na ich regeneráciu. Kloktadlo sa používa pri zápalových ochoreniach v ústnej dutine. Pri ťažko sa hojacich ranách, vredoch a popáleninách sa prikladá obklad.

Výskyt : rastie na vlhkých miestach, na lúkach a poliach, pri cestách a plotoch a na brehoch riek.

Kvitne : od mája do augusta.

Zber : zbierame koreň, vňať alebo listy. Sušíme prirodzeným teplom. Koreň sa zbiera buď skoro na jar, alebo na jeseň.

Požitie : 

Zápar z 1 kávovej lyžičky na šálku vody. Pije sa 2-krát denne.

Na kloktanie a obklady: 1 lyžica drogy sa maceruje 12 hodín v 1 a 1/2 pohára vody a potom sa uvedie do varu.

Tinktúra: korene kostihoja pokrájame nadrobno, vložíme ich do fľaše a zalejeme pálenkou alebo liehom tak, aby prekrývala korene kostihoja. Fľašu dáme na slnečné miesto a necháme lúhovať aspoň 14 dní.

Kostihoj na kĺby – bylinková masť

Suroviny :Za hrsť kostihoja lekárskeho (najlepšie čerstvého), čistý olivový alebo slnečnicový olej, rozmarínovú silicu.Recept :Najemno nasekaný kostihoj dáme do menšej uzatvárateľnej nádoby až po vrch a zalejeme olejom. Pridáme pár kvapiek rozmarínovej esencie a necháme 14 dní stáť na slnečnom mieste. Občas pretrepeme. Scedíme a olejom si potierame bolestivé miesta.

Čajová zmes na vred žalúdka a dvanástorníka – bylinkový odvar

Suroviny :koreň ibiša 5(dielov), vňať zemežlče 3(diely), list benediktu 5(dielov),vňať kapsičky 3(diely), rozdrvený koreň kostihoja 4(diely), vňať očianky 3(diely), kvet rumančeku 3(diely), koreň puškvorca 3(diely)Recept :Dve lyžice zmesi dáme do 1/2 I vlažnej vody a necháme macerovať 6-8 hodín. Odlejeme asi 3 dl macerátu a zvyšok asi 1 minútu povaríme. Po vychladnutí obe zložky zmiešame, pridáme 20 kvapiek arnikovej tinktúry.Užívanie :Pijeme po dúškoch počas celého dňa. Účinok môžeme zlepšiť tzv. otáčavou metódou. Ráno nalačno vypijeme cca 2 dl čaju, ľahneme si a ležíme na chrbte 5 – 10 minút. Potom sa na rovnaký čas otočíme na ľavý, potom na pravý bok a nakoniec na brucho, čím umožníme prístup čaju na všetky miesta žalúdka.