Medvedí cesnak
Úžitok : Medvedí cesnak je výborným prečisťovadlom. Pomáha aj pri najrôznejších žalúdočných problémoch, akými sú napríklad zápcha, plynatosť alebo chronické hnačky. Medvedí alebo divoký cesnak sa využíva aj pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení. Je tiež výborným posilňovačom imunity v jarnom období, kedy sa menia teplotné podmienky a ľudský organizmus je oslabený a náchylný na rôzne ochorenia.
Výskyt : Medvediemu cesnaku sa darí najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.
Kvitne : Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už koncom marca alebo začiatkom apríla. Následne rastie a kvitne až do konca mája.
Zber : Zbierame mladé lístky, ktoré sú bohatšie na vitamíny a chuťovo príťažlivejšie.
Požitie :
Liehový macerát – Listy pokrájame na drobné kúsky. Naplníme fľašu a zalejeme alkoholom. Použil som 40% vodku. Zavrieme a necháme luhovať na teplom svetlom mieste. Po dvoch týždňoch zlejeme. Užívame 10 až 15 kvapiek denne. Tieto kvapky podporujú pamäť, predchádzajú vápenateniu ciev a odstraňujú mnohé iné ťažkosti.
Upozornenie : Pri zbere cesnaku si treba dať pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou.