Bylinky v prírode

Vlčí mak

Mak vlčí (lat. Papaver rhoeas) používali keltské matky ako prísadu do detskej kaše, aby deti lepšie spali. Dnes ale vieme, že to nie je najlepšie riešenie. Účinky maku vlčieho poznali aj starovekí Egypťania, ktorí ho používali v kuchyni ale aj proti bolesti. Dnes je väčšinou považovaný za burinu a nájdeme ho hojne rásť hlavne v Afrike, Ázii a Európe a vďaka jeho rozsiahlemu rozšíreniu je známy rôznym kultúram. V perzskej literatúre bol považovaný za symbol lásky a často ho volali kvetinou večnej lásky. V urdskej literatúre je zas spájaný s martýrstvom.

Mak vlčí je rastlinou, ktorá sa vyskytuje takmer po celom svete. Jej pôvod smeruje do Ázijského východného Stredomoria a na Blízky východ. Mak vlčí za stáročia zdomácnel takmer na celom svete. Rastie na násypoch, rumoviskách a ako burina na poliach a v záhradách. Z rastliny sa zberajú červené lupienky.. Najlepšie sa trhajú smerom na hor v popoľudnajších hodinách počas suchého počasia. Ak je na lupienkoch rosa alebo kvapky dažďa, veľmi zle sa s nimi manipuluje. Lupienky sušíme rozložené v prevzdušnenej vrstve maximálne 4 cm počas 5 dní. Dobré je umiestniť ich do prievanu, ktorý ich rýchlo presuší. Správne usušené lupienky ostanú rovnakej farby, akú mali na rastline. Skladujeme ich v uzatvorených nádobách.

Lupienky z maku vlčieho sú dlho známe svojimi relaxačnými účinkami a ako mierne anestetikum a analgetikum. V ľudovom liečiteľstve sa lupienky vyzužívajú pri liečbe zachrípnutia, kašľu, ako úspávací prostriedok, či v kombinácii s inými bylinkami na liečbu pľúcnych ochorení. Priaznivo pôsobia aj pri nespavosti, stavoch úzkosti a nervozite.

Čaj z maku vlčieho si pripravíme z 1-2 čajových lyžičiek sušených lupeňov, ktoré necháme lúhovať 10-15 minút. Čaj pijeme 3x denne. Pôsobí upokojujúcho a pomáha pri kašli.

Sirup proti kašľu si pripravíme zo 100g sušených lupienkov,  ktoré vložíme do 0,5l vriacej vody. Necháme odstáť 24 hodín a následne precedíme cez plachtu. Do zmesi pridáme šťavu z polovice citróna a pridáme 250g cukru. Zmes pomaly zahrievame na 80 stupňov, dokým sa neroztopí cukor. Sirup skladujeme dobre uzavretý vo fľaške na chladnom a tmavom mieste.